Svalinn montør som monterer sandwichpanel
Artikkel

PIR vs. PUR: Velg riktig panel for brannsikkerhet

Riktig valg av sandwichpanel er avgjørende for kjøle- og fryserom. Svalinn leverer PIR-paneler med optimal isolasjon og høy brannsikkerhet.

Når du planlegger å bygge kjøle- og fryserom for matindustrien, er valg av riktig type sandwichpanel helt avgjørende. Hos Svalinn har vi lang erfaring med å levere sandwichpaneler med PIR-skum (polyisocyanurat), som gir optimal isolasjon, hygieniske løsninger, og høy brannsikkerhet. Men hva er egentlig et sandwichpanel, og hvorfor er PIR det foretrukne valget i krevende miljøer som matvareproduksjon og -lagring?

PIR-skum vs. PUR-skum – Hva er forskjellen?

Når du skal velge riktig isolasjonsmateriale for sandwichpaneler, står valget ofte mellom PIR og PUR. Selv om både PIR og PUR har gode isolasjonsegenskaper, er det noen viktige forskjeller, spesielt når det gjelder brannsikkerhet:

  • PIR (polyisocyanurat): Dette skummet har en høyere brannmotstand enn PUR, noe som gjør det ideelt for bygg der brannsikkerhet er en prioritert faktor. PIR har brannklassifisering B-s1,d0, noe som betyr at det har lav røykproduksjon og ikke avgir brennende dråper ved brann. PIR-skummet er også selvslukkende når ildkilden fjernes, noe som gir en ekstra sikkerhetsfordel.
  • PUR (polyuretan): PUR-skum har litt lavere brannmotstand enn PIR og oppnår typisk en brannklassifisering på D-s2,d0 til B-s2,d0, avhengig av panelkonstruksjonen. Selv om PUR også er et effektivt isolasjonsmateriale, er det mer brennbart enn PIR og gir mindre beskyttelse ved brann.

Hva er sandwichpanel?

Brannsikkerhet – En kritisk faktor i kjøle- og fryserom

I Norge og Sverige krever strenge byggeforskrifter brannsikkerhet for bygg som skoler, sykehus og matproduksjon. PIR-paneler oppfyller kravet til B-s1,d0 med lav brennbarhet, begrenset røykproduksjon, og ingen brennende partikler. Dette gjør dem ideelle for kjøle- og fryserom, hvor både brannsikkerhet og termisk effektivitet er avgjørende. PIR-paneler reduserer også røykutviklingen ved brann, noe som letter evakuering og redningsarbeid.

Isolasjonsevne og termisk effektivitet

PIR-skum gir høy isolasjonsevne med en verdi på λ10 = 0,022 W/mK, noe som gjør det ideelt for kjøle- og fryserom. Sammenlignet med mineralull, som har lavere isolasjonsverdi (λ10 = 0,034–0,040 W/mK), kan PIR-paneler gi bedre energieffektivitet med tynnere vegger. PIR tilbyr også forbedret brannsikkerhet uten å kompromittere isolasjonsegenskapene, noe som gjør det til det beste valget for temperaturkontrollerte bygg som matlagringsfasiliteter.

Hvorfor velge PIR-paneler fra Svalinn?

I matvareindustrien er både brannsikkerhet og temperaturkontroll avgjørende for å sikre produksjon og lagring av kvalitetsprodukter. PIR-skum gir deg det beste av begge verdener: høy brannsikkerhet og utmerket isolasjonsevne. Hos Svalinn har vi lang erfaring med å levere sandwichpaneler av høy kvalitet til kunder i Norge og Sverige.

Våre PIR-paneler er spesialdesignet for å oppfylle strenge hygienekrav i matindustrien, samtidig som de gir effektiv varmeisolasjon. I tillegg sørger PIR-panelets overlegne brannsikkerhet for at dine anlegg er godt beskyttet mot brannfare.

Anbefalinger for valg av sandwichpanel

Når du velger sandwichpanel til ditt neste prosjekt, er det viktig å vurdere både termiske egenskaper og brannsikkerhet. PIR-skum tilbyr en balanse mellom disse faktorene, noe som gjør det til det ideelle valget for bygg som krever presis temperaturkontroll og høy sikkerhet.

I tillegg til de tekniske fordelene, hjelper våre paneler deg med å spare plass ved å tilby tynnere paneler sammenlignet med mineralull, noe som gir økt effektivitet og reduserte kostnader.

A picture of a PIR-foamed sandwichpanel
PIR-sandwichpanel
A installer of a freezer room filled with groceries
A factory worker tailor making a sandwichpanel in a panel cutting machine

Vil du diskutere et prosjekt med oss? 
Fyll ut skjema:

Oops! Something went wrong while submitting the form.