November 11, 2022
Skillingsboller, langebrød, "Hvite damer" og en mengde andre velduftende bakverk skal finne veien ut av dørene på det nye bakeriet.
– Baker Brun har holdt til på Damsgård siden 1986, og trengte nå et større og mer moderne og strømlinjeformet bygg, sier Bjarne Lund i Baker Brun.
– I den forbindelse kom vi i kontakt med Svalinn, som har vært totalentreprenør i dette nybygget på Esphaugen, forteller han.
I 2022 sto bygget ferdig, og bakeriet er nå i full gang med produksjon og drift i lokalene.
Etter å ha produsert utallige bakverk oppgjennom årene, var det på tide å utvikle et nybygg som kunne ivareta bakeriets moderne behov.
Prosjektleder i Svalinn, Michael Østblom, forteller at de sammen har kommet frem til løsningene i det nye bakeriet.
– Bygget er designet sammen med kunden, ut fra ønskede parametre og behov. Det har vært en nøye prosess for å komme frem til det optimale resultatet, sier han.
Det har vært et viktig samarbeid om de fleste aspektene ved bygget, og Baker Brun har vært tett involvert i prosessen og utforming av løsninger på sine behov.
– Vi leverte fra oss en spesifikasjon på hva vi ønsket, og så har vi sammen kommet frem til dette bygget, og tilpasset oss og spilt hverandre gode, sier Lund.
– Vi har diskutert alt fra tekniske løsninger, plasseringer, valg av materialer og standard på de materialene vi skal ha i bygget, forteller han.
Det er nemlig lagt mye tanke i byggets funksjoner og utforming. Det er spesielt viktig i matvareindustrien, fordi det er mange hensyn å ta når det kommer til hygiene og effektivitet.
– Når man bygger produksjonsbygg for matvarer er hygiene førsteprioritet, forteller Østblom. – man må ha gode hygieniske prinsipper og renhold. Det betyr minst mulig skittsamlende overflater, og 45 grader skrå kanter på benker, slik at de skal være lette å vaske. Det er mye utstyr på et lite areal, med mange funksjoner.
Baker Brun har nå hatt noen måneder i det nybyggede bakeriet, og Bjarne Lund forteller at de er stolte over resultatet.
– Det vi er mest stolt av i dette bygget er jo flyten i bygget, men og innslipp av naturlig dagslys. Det er naturlig lys inn i alle ender av bygget, gjennom store flotte vinduer, sier han.
Om samarbeidet med Svalinn er han også godt fornøyd.
– Kompetansen til Svalinn er jo høy, og de har lang erfaring med næringsmiddelbygg. Det har vi virkelig sett resultater av her. Folkene i Svalinn var veldig kjekke å jobbe med, de var løsningsorienterte, og stilte veldig høye krav til seg selv.
Prosjektleder Østblom synes også det har vært et spennende prosjekt.
– Det har vært et veldig godt samarbeid, og vi har fått gode, positive tilbakemeldinger, sier han.